sâmbătă, 17 martie 2012

Geko leopard

Pe nepusa masa familia s-a marit cu doi membri: o pereche de GECO LEOPARD!!!

De Craciun am primit cadou o pereche de "taratoare" asa ca am fost nevoit sa le construiesc o casuta... Cochetam de mult timp cu ideea de a avea o Iguana dar dupa o informare mai atenta mi-am dat seama ca n-am loc sa tin un animalut care ajunge la 1,5 si ideea a "murit" . Asa ca dragutii de copii s-au gandit ca geko ar fi o alegere mai potrivita si m-au surprins total aparand acasa cu o cutie in care misunau cele doua"lighioane".Deci am purces la confectionarea unui terariu(casuta pentru soparle).
Amplasamentul este pe colt, deasupra locului gol lasat de coltarul din sufragerie.
"Cutia" este facuta din 3 placi de parchet laminat asezat pe orizontala(pentru pereti), imbinat si lipit cu adeziv Moment Fix pentru lemn. Baza si tavanul sunt tot din parchet dar taiate in unghi pentru a forma triunghiuri isoscele. Pentru aerisire am decupat in stanga jos si dreapta sus doua gauri circulare acoperite apoi cu plasa de tantari lipita pe interior.
Pe interior am capitonat cu polistiren decorativ pentru tavan, de 0,5mm iar decorul este "sculptat" din polistiren de 50mm si lipit cu silicon sanitar alb. Unele elemente de pe "sol" sunt amovibile in ideea ca pe viitor sa pot schimba decorul.
Peste polistiren se da un lapte de adeziv de faianta si gresie(e mai simplu decat sa faci un amestec de nisip si ciment). Dupa uscare, tot cu pensula se aplica un rand mai gros de adeziv, in functie de cat de rugoasa se doreste suprafata finala(se pot modela din pasta, cu mana, unele elemente de decor care raman fixe).
Dupa o noua uscare, se amesteca in lapte de adeziv un praf de oxid de fier galben, pana obtinem culoarea dorita. O cantitate de oxid galben pusa pe aragaz la foc mic, incepe sa-si schimbe culoarea pana ajunge spre rosu maroniu. Pe masura ce nuantele se schimba se pot lua cantitati de nuanta dorita, continuand sa incalzim pana la culoarea finala.
Dupa ultimul strat de adeziv se nuanteaza decorul cu vopsele acrilice iar ca strat final se da un lac oarecare(mai mult se sterge pensula decat se lacuieste), luciul decorului nefiind indicat.
Sper ca am reusit sa ma apropii de decorul natural "desert stancos" al acestor soparlite.
Ca sursa de caldura au un spot galben de 15w si doua neoane de 8w(unul albastru si altul rosu) care se aprind separat fiecare in functie de ambientul dorit. Geko este o reptila nocturna deci ziua nu are nevoie de lumina, sursele fiind doar generatoare de caldura(prefera 27-30grade ziua si 22-24grade noaptea cand este mai activa). Geko nu vede lumina rosie, seara putand fi urmarita mai usor in deplasarile si catararile ei.
Partea din fata este din sticla ce se deplaseaza stanga-dreapta pe sine(ca la vitrina).
In stanga(recipient galben) au pudra de calciu(in lipsa lui apar deficiente), in mijloc e recipientul pentru mancare(viermi de faina de malai- Mealworms), in dreapta recipientul pentru apa(cand au chef fac si baie)iar pe mijloc spate(mascat) un recipient cu muschi-moss umed, unde intra si isi inmoaie pielea cand naparlesc.

O sa revin cu prim planuri, sunt inca mici si sperioase dupa intrarea in noua casa.

PAPERCRETE 2 – pasta de hartie cu ciment

M-am jucat din nou cu materialu' asta interesant si usor de obtinut...
Reteta o gasiti aici
"Recipientul" asta vreau sa-l folosesc ca si ghiveci pentru lobelia sau alte plante curgatoare si va fi amplasat pe un suport in gradina.

"Cofrajul" acestei forme a fost o minge de plaja din aceea care se umfla cu aer...Adapatoare pentru pasari - pe stativ in gradina(sau suspendata)... cofrajul a fost o farfurie(bol) mai larga
Minijardiniera - facuta pe interiorul unei cutii de inghetata...nu uitati sa dati gauri pentru scurgerea apei
Ca experiment, dupa vopsire sau lasate natur, le-am dat cu una doua straturi de rasina alchidica din aceea cu care se impermeabilizeaza suprafetele de beton inainte de a pune parchet. Se poate da si cu lac de exterior sau pentru barci(yaht).
Daca se doreste obtinerea unei adapatori mai mari ca diametru se procedeaza astfel:
-pe masa se pune nisip si se da forma dorita, se acopera cu o folie de nylon peste care apoi se modeleaza "cimentul de hartie" si le lasa la uscat cateva zile
- pentru obtinerea unor jardiniere mai mari se pot folosi cutii de carton de diferite forme si marimi acoperite deasemenea cu folie

Spor la treaba!