Pasta de hartie se prepara relativ usor, astfel:
Hartia de ziar se rupe(nu se taie) cat mai marunt, se pune intr-un vas cu apa(galeata) si se lasa peste noapte sa se inmoaie. Cu cat bucatile de hartie sunt mai marunte cu atat omogenizarea va dura mai putin. A doua zi, folosind o bormasina la care am atasat un mixer pentru materiale de constructii(vopsea, adeziv faianta) trecem la omogenizarea hartiei de pe care am scurs surplusul de apa. Hartia nu se preseaza si nu se stoarce iar daca in timpul amestecarii cu masina devine prea seaca, atunci se mai poate adauga putina apa. Se poate adauga si putina sare pentru ca pasta obtinuta sa nu mucegaiasca, in cazul in care dorim sa o pastram mai mult timp.
Acum, in functie de ce doresti sa bricolezi, se adauga ciment(pentru ghivece si vase de bonsai), pasta pentru tapet sau aracet(pentru masti, matrite, tablouri). Pentru formarea vaselor, se amesteca in cantitati egale pasta de hartie si ciment obtinandu-se un material mai vascos ce se aplica pe interiorul sau exteriorul vasului caruia dorim sa-i reproducem forma. Sau se poate modela sub diverse forme in functie de imaginatie si indemanare. Dupa 24-48 de ore vasele se usuca si pot fi indepartate matritele. Atentie, nu fortati desprinderea de model, s-ar putea ca vasul turnat sa nu fie bine uscat, in functie de grosimea stratului de pasta aplicata. Rabdare, in cateva zile se va desprinde usor.
Dupa inca o zi de uscare in afara matritei, formele obtinute pot fi finisate cu smirghel si apoi vopsite cu vopsele acrilice sau de ulei.
Pentru vase mai mari, de gradina, dupa adaugarea unui strat de 1-2cm se poate arma structura cu plasa rabitz sau plasa pentru tencuit polistirenul si apoi se mai aplica un strat de pasta.
Ideea e ca vasele obtinute sunt foarte usoare si rezistente mai ales dupa ce sunt vopsite.
Ca idee pe care astept s-o pun in practica: sa invelesc cu pasta cam 3/4 dintr-o minge de plaja(cred ca merge si pe un balon), cat una de fotbal, iar dupa intarirea pastei s-o recuperez prin desumflare. Voi obtine un fel de bol numai bun pentru plantat flori si apoi agatat sau amplasat undeva la intrarea in casa sau pe balcon.
Sau ce-ati zice de o cizma facuta dupa una din cauciuc, obtinuta din doua jumatati pe verticala si apoi imbinate cu putina pasta sau adeziv?
Minunate idei.O sa incerc si eu la primavara sa fac niste vase pentru flori
RăspundețiȘtergereMersi pentru idee!!
RăspundețiȘtergereAm pregatita o galeata de material sa fac cateva experimente dar astept primavara- n-am voie cu "mizerie" in casa.
RăspundețiȘtergereInteresant. Vasele rezista iarna afara?
RăspundețiȘtergereDA, rezista, mai ales daca le vopsesti cu vopsea de acril. Poti incerca si cu lavabila de exterior, logic ar fi sa tina, si daca peste vopsea dai si un strat de lac atunci e OK. Practic e o compozitie de ciment, nisipul fiind inlocuit cu hartie.
RăspundețiȘtergereMultumesc pt raspuns. Am multe idei care vreau sa le pun in practica, imi tb o tona de ziare :))
RăspundețiȘtergereGabiA nu am inteles reteta f bine, ziarele cand tb cantarite, inainte de a le face pasta sau dupa?
RăspundețiȘtergereScriam "Pentru formarea vaselor, se amesteca in cantitati egale pasta de hartie si ciment obtinandu-se un material mai vascos...", deci nu "cantaresti" ziarele ci pasta de hartie, sa zicem ceva gen o cana de ciment la o cana de pasta.
RăspundețiȘtergereMultumesc!
RăspundețiȘtergere