miercuri, 8 octombrie 2014

Tratamente ecologice pentru plante

sursa: www.constientizarerurala.ro

TRATAMENTE CU PRODUSE DIN PLANTE

Ar fi ideal sa ne imaginam ca exista un produs “model” care  dus intr-un ecosistem sa actioneze exclusiv asupra organismului “tinta” dupa care sa dispara din mediu fara implicatii secundare pentru oameni, plante, mediu. Asemenea produse chiar pot exista!
Tratamentele naturale sunt utilizate din antichitate, insa oamenii de astazi tind sa recurga la alte metode pagubitoare pentru sanatate si pentru mediu, lasand in urma aceste remedii naturale.

1. Tratament pe baza de urzica



Des utilizat in mediul rural pentru nimicirea insectelor si daunatorilor din gradina.
Mod de preparare: Se pune o cantitate mare de urzici intr-un recipient cu apa, cantarind in jur de 150 litri (dar se poate si o cantitate mai mica) si se lasa urzicile la macerat inauntru cateva zile. Dupa ce procesul de macerare a luat sfarsit, cu aceasta apa se uda plantele ce gazduiesc daunatori. Este o medoda eficace si la indemana oricarui gradinar, fara a intrebuinta substante chimice.

 

2. Tratament pe baza de usturoi

Ceaiul din usturoi pisat alunga ciupercile ce afecteaza toata suprafata frunzelor. In limbaj popular se mai numeste si fainarea frunzelor. Plantele bolnave trebuie mutate in locuri bine aerisite pentru tratare.
Mod de preparare: Se marunteste aproximativ 150 g de usturoi, apoi se amesteca compozotia in 5 litri de apa. Se lasa 30 de minute iar dupa se filtreaza apa si se lasa sa se raceasca. Inainte sa pulverizati plantele adaugati putin sapun sau lapte si amestecati astfel incat sa obtineti o omogenizare. Aplicati solutia repetat la interval de 14 zile pana cand ciupercile sunt eliminate.

 3. Tratament pe bază de pelin
Pelinul este o planta medicinala miraculoasa cunoscuta inca din antichitate. Ceaiul de pelin este foarte sanatos si benefic plantelor, usor de pereparat acasa.
Mod de preparare: 250 g frunze de pelin se fierb in 2 litri de apa. Se raceste, se strecoara astfel incat sa nu mai ramana resturi de organe. Se adauga o ligurita de lapte sau sapun dupa care se stropeste plantele invadate de  afide sau omizi daunatoare. Pentru o distrugere completa se stropeste  direct deasupra daunatorilor daca este posibil.

 

4. Tratament cu hrean

Hreanul este un remediu naturist mostenit de la daci, un dar al naturii plin de insusirii minunate. Insa astazi a devenit un leac uitat, lipsind cu desavarsire din farmacia casei. Cum se prepara ceaiul de hrean? Se dau in clocot 3 litri de apa, dupa se da apa la o parte de pe foc si se aduga un sfert din radacina de hrean taiata bucatele. Se lasa 30 de minute, se raceste, se strecoara si apoi poate fi folosit sub forma de pulverizator contra afidelor si musculitelor albe. Destul de utilizat si impotriva omizilor sau gandacului de Colorado. Un adevarat fungicid ecologic.

 

5. Tratament pe baza de frunze de soc

Socul este cunoscut ca planta a magiei, folosit din timpuri de vrajitoare pentru vindecarea unor boli. Frunzele, florile si fructele sunt extrem de utilizate sub diferite forme pentru tratarea unor boli si daunatori ai plantelor cat si ai organismului uman. Cum se obtine ceaiul de soc? Se fierb aproximativ 250 g de frunze de soc in aproximativ 0,5 l de apa timp de 30 de minute. Dupa se strecoara si se lasa la racit. In alt vas se pune 0,5 l apa calduta in care se dizolva 1 lingura de sapun. Se adauga apa cu sapun in ceaiul de frunze de soc, se lasa sa se raceasca si se stropeste cu aceasta solutie. Combate eficient ciupercile instalate pe organele plantelor, insa poate fi folosit si impotriva insectelor.

Alte soluţii

Usturoi cu ceapaAllium sativum si Allium cepa macerat
Se macereaza 80 g usturoi si 500 g de ceapa în 8 l de apa timp de 12 ore dupa care se filtreaza. INSECTICID; FUNGICID: afide, paianjeni, melci, rugina

Urzica - Urtica urens macerat
1kg la 10 l de apa, dupa care se filtreaza. INSECTICID; FUNGICID: afide

Vetrice - Tanacetum vulgare infuzie
Se infuzeaza 150 de grame de planta taiata marunt în 5 l de apa fierbinte, dupa care se filtreaza. INSECTICID: afide, furnici, carpocapsa, viermele zmeurului

Pelin - Artemisia absinthium infuzie
Se infuzeaza 150 g de planta taiata marunt în 5 l de apa fierbinte dupa care se filtreaza. INSECTICID: afide, furnici, carpocapsa, viermele zmeurului


Busuioc - Ocimum basilicum infuzie
Se infuzeaza 150 g de busuioc taiat marunt în 5 l de apa fierbinte. INSECTICID: afide

Coriandru - Coriandrum sativum infuzie
Se infuzeaza 150 g de coriandru taiat marunt în 5 l de apa fierbinte. INSECTICID: afide, paianjeni

Flori de soc - Sambucus infuzie
Se infuzeaza 150 g de flori de soc taiate marunt în 5 l de apa fierbinte. INSECTICID: afide.

Menta infuzieSe infuzeaza 150 g de menta taiata marunt în 5 l de apa fierbinte. INSECTICID:furnici

Revent - Rheum rhabarbarum infuzieSe infuzeaza 150 g de revent taiat marunt în 5 l de apa fierbinte. INSECTICID TOTAL:
afide, paianjeni

Piper infuzieSe infuzeaza 150 g de planta de piper taiata marunt în 5 l de apa fierbinte. REPULSIV TOTAL:
afide, paianjeni

Ardei iute maceratSe macereaza 250 ml de ardei iute în 500 ml de apa timp de 24 de ore, dupa care
se dilueaza 15 ml din preparat în 4l de apa pentru tratament. REPULSIV TOTAL: afide, paianjeni

 sursa: www.constientizarerurala.ro

2 comentarii:

  1. Buna treaba! Unele le stiam ,altele nu.O sa-mi permit sa mi le copiez pentru a le avea la indemana.Toate bune!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bune sfaturile, dar eu nu am gradina,si oricum nu sunt fana gradinarit, dar cu siguranta vor fi de folos cuiva aceste sfaturi!

    RăspundețiȘtergere