Soba rumegus, din nou o "mestereala" pe langa casa...
Prin Ardeal se numeste "doba" de rumegus si se foloseste pentru incalzirea caselor taranesti.
Mestereala a fost sa-i fac usita de sus prin care sa o pot incarca cu lemne ori de cate ori e nevoie, fara sa deschid capacul de sus...
Usita din partea de jos regleaza tirajul aerului necesar arderii...
Butoiul din interior se umple cu rumegus punand in mijloc un lemn rotund si tasand cu picioarele pana se umple(binenteles ca asta se face in sopronul unde este depozitat rumegusul fin adus de la fabrica de mobila), dupa care se scoate lemnul din mijloc.
Butoiul interior are la baza o gaura laterala continuata pana in mijloc cu o teava in fata careia se pune perpendicular lemnul in momentul umplerii cu rumegus.
Dupa umplere cele doua gauri se alineaza pentru a asigura tirajul de aer. Se pune capacul pe soba si se aprinde focul prin gaura de jos, pe masura ce se inteteste arderea urmand a fi reglat tirajul prin coborarea usitei peste gaura.
Ideea cu usita superioara a fost ca avand padurea aproape si o gramada de lemne ce raman de la curatarea pomilor din livada, sa pot face foc si cu lemne daca nu vreau sa tina pana a doua zi. Altfel, o soba plina cu rumegus asigura incalzirea pentru cel putin 12 ore.
Daca va intrebati ce-i cu dunga de pe perete, va spun eu... Am facut o proba de foc cu soba si s-a format condens, burlanul iesind direct prin perete afara si nefiind izolat. Am rezolvat(cred) dand in burlanul exterior, acolo unde este cotul de 90 de grade spre verticala, cateva gauri de 4mm(astfel condensul nu va mai curge pe cos).