I-am luat de la grosimea unui creion(merii) pana la grosimea degetului mare(prunii) si i-am plantat toamna, in gropile sapate din vara(primul rand de harlet se pune deoparte apoi urmatoarele separat si la astuparea gropii se pune mai intai primul rand sapat). Radacinile se fasoneaza si se mocirlesc(intr-un vas larg se amesteca balega proaspata, pamant si apa la consistenta "gemului"). In fiecate groapa se arunca si gunoi de grajd maturat, apoi se acopera radacinile pana la nivelul port-altoiului se calca bine fiecare strat de pamant(nu mai tin minte daca stiintific sau din auzite eu am plantat puietii cu port-altoiul spre est). In functie de inaltimea avuta la plantare, am scurtat puietii la inaltimea de 1,20m pentru a forma coroana cat mai de jos(sa se poata catara copiii si sa dau io cu fruntea sau cu ceafa cand culeg de pe jos).
"În cazul plantării puieţilor cu rădăcini goale se face mocirlirea şi fasonarea rădăcinilor, înlăturându-le pe cele rupte, uscate şi tăindu-le pe celelalte, la aproximativ 15-20 cm până apare în secţiune culoarea alb-sidefiu. Pentru mocirlit se foloseşte un amestec din apă, pământ galben şi gunoi de grajd.
Se sapă o groapă de 40/40/40 cm, pe fundul căreia se adaugă pământ fertil mărunţit, apoi se aşază puietul cu rădăcina cât mai răsfirată. Se adaugă un strat de pământ urmat de 3-5 kg de mraniţă, se tasează foarte bine să nu rămână goluri de aer, se udă cu 8-10 litri de apă, după care se umple groapa cu pământ, astfel încât punctul de altoire să fie deasupra solului cu 1-2 cm. La plantarea de primăvară despre care vorbim, în funcţie de condiţiile climatice, udarea se continuă cu regularitate aproximativ două săptămâni până când planta se prinde."(www.lumeasatului.ro)
Dupa plantare, langa fiecare puiet am infipt un tutore(lemn, par, arac mai gros) de care am legat in 8 puietul. Protejati tulpina, in dreptul legaturii, cu hartie sau paie si nu strangeti prea tare, mai ales pe timpul verii(cand cresterea este mai viguroasa) petru a nu rani scoarta.
ATENTIE! Orice pom pana la varsta de 5-6 ani se infasoara iarna in materiale protectoare(folie de nylon, plasa speciala din plastic) impotriva iepurilor, ca oricum caprioarele imi ciupesc in fiecare iarna varfurile ramurilor tinere.
Dupa plantare am mai aruncat pe terasa fiecarui pom cate doua galeti de gunoi de grajd.
Si-acu' sa vadem ce-a iesit peste ani...
Toamna(se poate si primavara) greblati frunzele din livada si compostati-le sau ardeti-le pentru a distruge daunatorii ce ierneaza in mijlocul lor...
Iarna stropiti cu zeama bordeleza sau Oleocarbetox in functie de stropirea anterioara...
Primavara devreme, taierile se fac ramura cu ramura, numai cu foarfece bine ascutite si cu fierastraie adecvate(coada de vulpe etc.) si nu cu foarfece de gard viu. Dupa taiere strangeti ramurile si asezati-le undeva unde sa le puteti arde dupa ce se usuca, daca nu vreti sa faceti altceva cu ele.
Dupa cosmetizare...(gata cu coaforul - taiat...indreptat...vopsit...)
Mugurii incep sa se sparga - priveste si nu deranja pomisorii...
Mai departe fiecare cu ce-si doreste: dulceata, magiun, compot sau tuicaaaaaaaa.......
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu