Astăzi să vorbim puțin despre flori și păstrarea lor peste iarnă...
Gloxinia - Sinningia speciosa
Gloxinia este o plantă cu tulpină florală scurtă, cu frunze păroase, ovale și dințate pe margini. Florile abundente sunt catifelate, evazate către vârf și franjurate delicat pe margini. Culorile acestora variază de la alb la roz și până la violet. Cele mai spectaculoase gloxinii sunt, însă, cele bicolore: exteriorul are o culoare mai ștearsă iar interiorul una mai intensă. Ele sunt disponibile în magazinele de specialitate începând din mai până în august, dar în culturi forțate ele pot înflori în orice perioadă a anului. Ghivecele în care vegetează foarte bine sunt mici și cu sol bine drenat. După înflorire, atunci când frunzele încep să moară, se reduce udarea în așa fel încât bulbii care se află în pământ să stea 2-4 luni în uscăciune totală.
Atunci când planta dă semne de vegetație, va fi plantată în sol nou, va fi reluată udarea normală (1-2 ori pe săptămână) și fertilizarea (2 ori pe lună din martie până în septembrie, sau doar în perioada de vegetație) iar lumina spațiului în care va fi găzduită va crește. Gloxinia adoră expozițiile estice și vestice, dar le tolerează și pe cele sudice, însă lumina trebuie filtrată. Udarea trebuie făcută cu apă dedurizată la temperatura camerei, în așa fel încât solul să fie parcurs în profunzime, nu numai la suprafață și păstrat umezit. Dacă solul va fi lăsat să se usuce mai mult de 2 cm va fi afectată dezvoltarea firească a plantei. Temperatura minima pe care o tolerează este de 16 gr. C iar cea maximă variază în jur de 33 gr. C. Diferența de temperatură între zi și noapte este bine să fie de aproximativ 10 gr. C. Trebuiesc evitați curenții de aer, mai ales în perioada rece a anului. Umiditatea trebuie păstrată ridicată iar solul trebuie compus din turbă, nisip, pământ de frunze și mușchi de pădure.
Înmulțirea se face în general prin semințe plantate din octombrie până în martie, dar mult mai simplă este cea prin bulbi. Ca membră a familiei Gesneriadelor, Gloxinia se înmulțește și prin frunze, dar durează aproximativ un an ca dintr-o frunză pusă la înrădăcinat să evolueze bulbul care este baza plantei. Atunci când vă cumpărați o Gloxinie, trebuie să aveți grijă să aibă un frunziș sănătos, de culoare închisă sau uniformă și mulți boboci cu codițe tari. Verificați subsorile frunzelor ca nu cumva acolo să se fi așezat dăunători. Nu vă cumpărați plante bolnave, oricât de dragi v-ar fi, pentru că riscați în acest fel să le îmbolnăviți și pe cele pe care le aveți deja acasă. Dacă totuși vi se întâmplă ceva de genul acesta, izolați planta bolnavă și tratați-o cu insecticidul potrivit în funcție de problemă.
Gloxinia este una dintre plantele interesante, care nu solicită îngrijiri deosebite și care se adaptează bine la condițiile de mediu care din casele noastre. Sunt nenumărate varietăți disponibile, așa că o să puteți alege exact ce vă place. Din aceste motive ea este foarte populară. Trebuie să rețineți că nu trebuie udată pe frunze, pentru că apar pete maronii foarte inestetice. Pentru problemele cauzate de insecte se folosesc insecticide iar bobocii bolnavi se îndepărtează. Dacă planta se veștejește fără să va puteți explica de ce, atunci mai bine s-o îndepărtați, pentru că foarte probabil este vorba de un virus.