sâmbătă, 29 noiembrie 2014

DIY - casă și grădină (36)- scaun balansoar










joi, 27 noiembrie 2014

DIY - casă și grădină (35)- circular saw








sâmbătă, 22 noiembrie 2014

DIY - casă și grădină (34)- grădini cu piatră










joi, 20 noiembrie 2014

DIY - casă și grădină (33)- alei cu piatră








joi, 13 noiembrie 2014

DIY - casă și grădină (32)










miercuri, 12 noiembrie 2014

Miercurea fara cuvinte (18)








...alte "necuvantatoare" la Carmen

sâmbătă, 8 noiembrie 2014

DIY - casă și grădină (31)- butasire Crizantema

CRIZANTEMA - BUTĂȘIRE 


  La butășirea crizantemelor trebuie să ținem cont de câteva reguli general valabile pentru butași.
  În primul rând, un butaș fără rădăcini nu este capabil de fotosinteză intensivă și de aceea nu țineți butașii în locuri însorite.
 În al doilea rând folosiți doar secatoare, cuțite perfect curate.
 În al treilea rând, odată ce ați tăiat butașul, acționți imediat. Sunteți la o prietenă și doriți un butaș? Puneți-l într-o pungă de polietilenă până acasă. Nu lăsați să se deshidrateze. Trebuie să așteptați până a doua zi, atunci păstrați butașii la întuneric, ideal într-o pungă în frigider la 4 grade C. Nu amânați butășirea.

  Crizantemele sunt foarte ușor de butășit dacă butașii sunt luați primăvara. 
Se iau butași de 10 cm din creșterea nouă. Este nevoie de pământ steril, chiar și în nisip merge. Căldură la picioare, cam de 20 grade și în 10 zile vor avea rădăcini. Folosirea unui hormon de înrădăcinare de tip Speedone sau Radistim 1 este indicată, însă nu este absolut necesară. Mențineți cald substratul și umiditatea în aer.

  De la crizantemele înflorite se pot lua butași și aceștia vor face rădăcini însă ceva mai dificil și cu ceva pierderi. Se iau butași de 15 cm, fără flori sau muguri, cu cât mai cruzi cu atât mai bine. Se curăță de frunzele bazale și se folosește hormon de înrădăcinare RADISTIM 1. Au nevoie de căldură la bază și de un substrat perfect steril. 
 Problema cu butașii de toamnă la crizanteme o reprezintă mucegaiurile. Crizantemele sunt sensibile la mucegaiuri și sunt foarte ușor afectate de mucegai. Dacă un butaș a fost afectat de mucegai aruncați-l rapid, altfel toți se vor contamina. Odată ce au făcut rădăcini vor trebui păstrați la temperaturi mai scăzute și un mediu mai uscat, pe perioada iernii.

Singurul avantaj al butașilor toamna este faptul că se găsesc o gramadă de crizanteme în comerț și/ sau cele din grădinile prietenior pot fi identificate ușor. Însă clonele obținute sunt de slabă calitate.

Cât despre butașii de primăvară? Sunt cei mai indicați și floriștii cresc crizanteme doar din butași de primăvara. O crizantemă din butași de primăvara va produce flori de o calitate mai bună decât planta mamă. Apoi prin butășire crizantemele mama vor fi rotite și bolile care sunt legate de pământ vor fi diminuate.

  Doriți să vă sporiți stocul de crizanteme fără a avea în vedere înflorirea în anul 1? Adică vreți să vă faceți un stoc de plante mamă?
  Atunci puteți continua să luați butași din primăvară până la solstițiul de vară. Crizantemele sunt plante fotoperiodice, adică își reglează ciclul de viață după lungimea orelor de lumină. După solstițiul de vară plantele vor continua să se se dezvolte, însă odată cu scăderea duratei zile planta va începe pregătirea pentru înflorire. După solstițiu ramificațiile laterale vor deveni mai lemnoase și vor face butașii mai puțin buni. Apoi transplantarea va trebui să aibă loc în timp util pentru ca plantele să stabilească bine și să reziste pe timpul sezonului rece.


 Pentru a obține crizanteme cu corole cât mai mari, acestea se ciupesc de vârfuri, de două-trei ori pe an, cam prin mai, iunie și august, dacă vrem să avem flori în octombrie.


vineri, 7 noiembrie 2014

Reflexii în oglindă (34)

Narcis = Narcissus









...alte "Reflexii" la SoriN