articol preluat de pe http://www.bursaagricola.ro:
Lucrari de intretinere caracteristice prunului
I. Tendinta naturala de formare a coroanei
Caracterul
cresterii partii aeriene a pomului este determinat genetic, variind
destul de mult in functie de soi. In primii ani de viata, prunul creste
repede, formand lastari lungi, uneori foarte lungi si subtiri.
In
functie de soi, coroana poate avea forma sferica sau globuloasa (Rivers
timpuriu, Pitestean, Centenar, Agen, Pescarus), sferic-turitita (Vanat
de Italia, Stanley, Gras romanesc), piramidala (Tuleu gras, Tuleu dulce,
Vanat Romanesc, Silvia), invers piramidala (Renclod Althan, Anna Spath,
Albatros) si fusiforma (Record).
Unghiul
de ramificare a elementelor structurale ale coroanei este de pana la 45
de grade la soiurile cu coroana piramidala si de 50-75 de grade la cele
cu coroana globuloasa. La soiul Tuleu gras, unghiul mic de ramificare
constituie una din cauzele frangerii si dezbinarii ramurilor.
Desimea
coroanei pomilor este determinata de gradul de ramificare a elementelor
de schelet si semischelet. Unele soiuri au coroana rara, ramificand
slab (Rivers timpuriu, Vanat de Italia, Stanley), iar altele au
ramificare puternica, realizand coroane dese (Vanat romanesc, Superb)
care se impune aplicara cu regularitate a taierilor de intretinere, in
vederea obtinerii unor productii de calitate superioara.
Capacitatea
de a emite lastari anticipati este mai mare la unele soiuri (Tuleu
gras, Vavat romanesc, Stanley, Agen), in special in perioada de
tinerete, particularitatea pe care se bazeaza formarea mai rapida a
coroanei si grabirea intrarii pomilor pe rod.
II. Forme de coroana recomandate pentru prun
Corelata
cu particularitatile biologice ale prunului, forma de coroana aleasa
trebuie sa corespunda tendintei naturale de crestere a soiurilor, pentru
ca realizarea ei sa necesite o tehnica simpla si cat mai economica.
Pentru
prun se recomanda urmatoarele forme de coroana: piramida neetajata,
piramida mixta, vasul ameliorat aplatizat, vasul intarzaiat, palmeta
etajata cu bratele oblice, fusul subtire.
In gradinile populatiei, prunul se conduce usor sub forma de piramida si vas.
Deoarece
prunul in primii ani dupa plantare formeaza cresteri vegetative lungi
si subtiri, pentru asigurarea ramificarii, in vederea obtinerii unui
schelet corespunzator si bine cosolidat, se impune aplicarea lucrarilor
“in verde” (ciupirea si suprimarea lastarilor, dirijarea unghiului de
crestere). La formele de coroana globuloase, prin ciupirea lastarilor de
prelungire, la nivelul deramificare, se obtin ramuri de ordin superior,
din lastarii anticipati, scurtandu-se timpul de formare cu 1-2 ani.
Pentru a nu intarzzaia intrarea pomilor pe rod, nu trebuie sa se aplice
taieri severe, in scopul respectarii parametrilor carcateristici formei
de coroana, iar la soiurile mai tardive, o data cu formarea coroanei, se
va stimula aparitia ramurilor pe rod.
Fiind
o specie productiva, dar avand ramurile cu lemnul relativ fragil,
pentru sustinerea rodului necesita formarea unui schelet puternic, bine
ramificat, ceea ce se realizeaza prin respectarea dimensiunilor
caracteristice formei de coroana proiectate.
III. Taierea de productie
Taierea
de fructificare la prun se aplica in mod diferentiat in functie de
varsta pomilor, sistemul de cultura, destinatia productiei, conditiile
ecologice, particularitatile biologice ale soiurilor, tipul de
fructificare s.a.
La
pomii tineri, aflati la inceputul perioadei de rodire, se procedeaza la
imbinarea taierii de formare a coroanei cu cea de fructificare,
intervenindu-se mai mult prin operatii de rarire a ramurilor si cat mai
putin prin scurtari. Elementele de semischelet raman sa creasca liber
4-5 ani, pentru a se ramifica si garnisi cu formatiuni fructifere. In
primii 2-3 ani de productie, prunul nu necesita aplicarea unei taieri
speciale de fructificare, deoarece ramurile pe rod fiind tinere au
capacitatea ridicata de diferentiere. In cazul in care cresterile anuale
terminale si subterminale diferentiaza mugurii floriferi pe toata
lungimea (Stanley, Tuleu
gras), se recomanda scurtarea lor cu 1/3 sau ½. Cand mugurii floriferi
sunt amplasati spre varf, ramurile se lasa intregi, pentru a garnisi
zona bazala si mediana, urmand a fi scurtate in anul urmator.
In
timpul perioadei de rodire, cand se constata diminuarea vigorii de
crestere a pomilor, iar formatiunile fructifere sunt puternic ramificate
si in curs de epuizare, se impune ca odata cu taierea de intretinere sa
se aplice si cea de fructififcare. Aceasta are ca obiectiv normarea
incarcaturii de muguri floriferi, intinerirea ramurilor de semischelet
si de rod, precum si stimualarea cresterilor egetative. Prin taieri de
reductie si simplificare se cauta sa se mentina o anumita structura de
2-3 ani, capabila sa asigure fructe mari si de calitate superioara, in
conditiile realizarii anuale a unui numar de 150-200 lastari pe pom, cu
lungime de peste 35-40 cm fiecare.
Pentru
aceasta se efectueaza scurtarea ramurilor de semischelet mai in varsta
de 4-5 ani, pentru reintinerire, cat si a celor tinere (mai lungi de
40-50 cm) supraincarcate cu formatiuni de rod. Ramurile situate
dedesubtul sarpantelor se suprima, deoarece fiind umbrite si mai slab
hranite, produc fructe putine si de calitate inferioara.
Cultura
moderna a prunului este de neconceput fara aplicarea taierilor
diferentiat, in functie de destinatia recoltei. Astfel, in cazul
plantaiilor care produc fructe pentru consum in stare proaspata sau
pentru deshidratare, se impune aplicarea unor taieri minutioase si
riguroase, vizand eliminarea lemnului imbatranit, pe care s-au obtinut
23 recolte, stimularea cresterii de noi lastari si obtinerea de noi
formatiuni fructifere situate pe lemn tanar.
Prin taieri trebuie sa se asigure fructe mari, uniform si intens colorate. Bogate in zaharuri si substanta uscata.
In
zonele mai secetoase, in livezile fara posibilitati de irigare, se vor
prcatica taieri mai severe pentru a stimula cresterea. Cand toti
factorii climatici sunt in limite optime, taierile vor fi moderate.
Dupa cum s-a precizat, taierea se aplica diferentiat, in functie de soi, resectiv tipul de fructificare. Astfel, soiurile Stanley,
Centenar si Silvia rodesc preponderent pe buchete de mai, care se
formeaza direct pe sarpante sau subsarpante. Buchetele fructififca mai
multi ani, se ramifica puternic, dar cu timpul se epuizeaza si rodesc
numai pe zonele terminale tinere, fructele obtinute fiind mici si de
calitate inferioara. La aceasta
grupa de soiuri prin taierea de fructificare se intervine atat asupra
ramurilor de semischelet, cat si a celor de schelet, pocedandu-se la
reductia periodica pe lemn de 3-4 ani, cat si la inlocuirea celor
debilitate si degarnisite, cu altele noi, capabile sa asigure formatiuni
de rod tinere, viguropase si productive. Pararel cu scurtarea ramurilor
se schelet si semischelet se raresc buchetele de mai la 8-10 cm
distanta unul de altul, se regeereaza ramificatiile fructifere
imbatranite, eliminandu-se pana la ½ din volumul lor.
Alte
soiuri (Agen, Tuleu gras, Vanat romanesc, Gras romanesc) rodesc pe
ramuri buchet si ramuri mijlocii, pomii avand tendinta naturala de
supraindesire a coroanei. Taierea de fructificare consta in
simplificarea esalonata si periodica a ramificatiilor fructifere,
intinerirea ramurilor de semischelet mai in varsta de 3-4 ani si
inlocuirea anuala a 1/5 din numarul lor, eliminandu-se cele prea dese si
epuizate. Reinnoirea ramurilor arcuite sub greutatea odului se face
periodic, taindu-le in dreptul unei ramificatii mai viguroase, cu
pozitie verticala, situata in zona de curbura. In 2-3 ani, noua
ramificatie rodeste abundent, se arcuieste si ea, datorita rodului, si
se regenereaza din nou, taindu-se cat mai scurt.
La
soiurile care formeaza numeroase ramuri mijlocii si lungi, normarea
incarcaturii se face prin rarirea acestora la 12-15 cm una de alta, prin
eliminarea celor subtiri, cu pozitite descendenta, situate inzona
umbrita a coroanei. Se evita scurtarea lor pentru a nu indeparta rodul.
Ramurile mixte lungi, viguroase, la care mugurii floriferi sunt
amplasati injumatatea bazala, se scurteaza cu 1/3 pentru a se garnisi
terminal cu ramurii mijlocii si bazal cu buchete de mai si pinteni. In
cazul in care s-a produs indesirea coroanei se procedeaza la scurtarea
si rarirea ramurilor de semischelet si a ramificatiilor fructifere, care
au asigurat 2-3 recolte.
In
mod practic, pentru efectuarea taierii de fructificare se procedeaza in
prealabil la o examinare atenta a coroanei, in scopul stabilirii
interventiilor. Se apreciaza starea de echilibru intre procesele de
crestere si diferentiere, evidentiata prin incarcatura de muguri de rod,
lungimea si frecventa ramurilor anuale, situatia ramurilor de
semischelet, respectiv repartizarea in cadrul coroanei, marimea znei
degarnisite, varsta si gradul lor de arcuire. La pomii care prezinta
cresteri vegetative mari (peste 60 cm lungime) si un numar redus de
muguri floriferi (sub 15 buc/m liniar de ramura), ca urmare a unei
taieri prea severe in anul precedent, se aplica o interventie usoara,
care consta in rarirea ramurilor anuale viguroase. In cazul pomilor cu
incarcatura mare de muguri de rod si cresteri anale de vigoare mica (sub
30 cm), taierile vor fi mai severe, intervenndu-se prin scurtarea
tuturor ramurilor de semischelet, pentru stimularea cresterii vegetative
si eliminarea excesului de muguri floriferi.
In
situatia in care atat cretsrea cat si diferentiera sunt reduse,
lastarii avand sub 20 cm lungime, formatiunile fructifere tinere fiind
putine si de vigore slaba, iar incarcatura de muguri de rod mica, se
poate aprecia ca pomul a fost suprasolicitat, epuizandu-se datorita
productiei mari din anii anteriori, sau unei agrotehnici
necorespunzatoare. Pentru restabilirea echilibrului de crestere-rodire,
se efectueaza o taiere moderna, intervenindu-se atat asupra elementelor
de schelet cat si a celor de semischelet si se aplica o tehnologie de
intrtinere superiora (fertilizare, irigare, lucrare a solului).
IV. Fertilizarea solului
Avand
din vedere starea de fertilitate naturala scazuta a solurilordestinate
plantatiilor de prun, cat si cerintele relativ mari fata de continutul
acestora de substante nutritie, fertilizarea devine o masura obligatorie
pentru obtinerea de recolte superioare cantitati si calitativ.
In
perioada de vegetatie, prunul inregistreaza cel mai mare consum de
substante nutritive in timpul infloririi si legarii fructelor, la
intarirea samburilor si diferentierea mugurilor floriferi,
cat si la intrarea fructelor in parga, ceea ce impune ca epoca de
administrare a ingrasamintelor sa fie corelata cu aceste faze critice.
In
general, ingrasamintele folosiote in cultura pomilor fructiferi au
aceeasi aplicabilitate si in plantatiile de prun. Astfel, ingrasamintele
organice: gunoiul de grajd, compostul, ingrasamintele verzi si mustul
de balegar sunt bine valorificate la prun.
In
functie de tipul de sol, prunul reactioneaza diferit, atat la
ingrasamintele organice, cat si la cele chimice. Astfel, pe soiurile
slab acide si neutre (aluvial, brun roscat), eficacitatea este mai mare
la fertilizarea cu ingrasaminte chimice, in doze de 60-120 kg azot,
50-100 kg fosfor si 40-80 kg potasiu s.a./ha, iar pe soiurile acide,
efectul maxim il au ingrasamintele organice sau organo-minerale in doze
de 30 ha gunoi (o data la doi ani) si 40 kg N, 50 kg P2O5 si 40 kg K2O
s.a/ha. In literatura de specialitate se apreciaza ca de pe 1 ha prun
cu 200 de pomi, la o productie de 15 t/ha, se extrag anual din sol 36 kg
N, 11 kg P2O5, 50 kg K2O si 33 kg CaO.
Avand in vedere ca numai otreime din ingrasamintele adiministrate sunt
asimilate de pomi, rezulta ca, orientativ, anual, inplantatiile pe rod,
trebuie administrate 100-120 kg/ha N, 40-70 kg/ha P2O5 si 100-120 kg K2O, iar la 3 ani, 30-40 t/ha gunoi de grajd.
In
plantatiile pe rod, ingrasamintele se administreaza pe intreaga
suprafata, iar ca moment de aplicare, ingrasamintele organice, cele cu P2O5 si K2O
si 1/3 din doza de N, se administreaza toamna. Restul dozei de azot se
administreaza fazial, ½ primavara, inainte de pornirea in vegetatie, si ½
in iunie, in timpul cresterii intense a lastarilor si fructelor.
In
perioada de vegetatie, ingrasamintele se incorporeaza in sol cu discul
sau cultivatorul o data cu efectuarea lucrarilor de intretinere. In
plantatiile pe rod se recomanda ca din 2 in 2 ani sa se efectueze
scarificarea solului pe intervalul dintre randuri, ocazie cu care se
incorporeaza, cu subsolierul, ingrasamintele fosfatice si potasice, greu
solubile. In livezile de prun unde se iriga, ingrasamintele chimice se
administreaza pe brazde dechise pentru udare.
La
pomii rasleti, in gospodariile populatiei, inplantatiile unde solul se
lucreaza numai in jurul pomilor, fertilizarea de baza se efectueaza
toamna, ingrasamintele fiind incorporate o data cu mobilizarea solului.
articol preluat de pe http://www.bursaagricola.ro:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu