luni, 28 ianuarie 2013

Mozaic faianta - gresie

...sau adapatoare pentru pasari cu resturi de gresie sau faianta...


  Din resturi de gresie si faianta, sparta cu ciocanul (atentie la ochi), am hotarat sa facem un picior pentru o "oala de parabolica", ce va fi pusa cu partea concava in sus (ca sa retina apa) si sa o transformam intr-o adapatoare pentru pasari.
  Pe un tub de canalizare vechi, despre care am crezut mereu ca sunt de beton dar sunt din ciment si fibra de sticla (se taie usor cu flexul cu disc diamantat), am lipit cu adeziv de gresie pentru exterior, dupa un model desenat de mana cu creionul.


  Dupa ce modelul va fi gata, golurile se vor umple cu chit de rosturi (diferite nuante). De la rostuirea pietrelor iazului a ramas chit aquastatic ce poate fi colorat cu oxid pentru zugraveli.
  Pe marginea si in interiorul parabolei, ce va sta deasupra piciorului ca o ciuperca cu palaria intoarsa, se pot lipi pietre de diferita marimi pentru ca pasarile sa nu alunece in apa.
  De aici imaginatia fiecaruia poate sa zboare...
...o mini-pompa pentru arteziana in mijloc...
...se poate umple total sau numai pe margini cu pamant si rasaduri de flori curgatoare...
eu atat mi-am imaginat deocamdata...voi puteti sa continuati daca va incanta ideea...

duminică, 13 ianuarie 2013

Fantana de gradina - garden well

...sau FANTANA CU ROATA...
   Toata operatiunea a pornit de la nevoia de a proteja o pompa de apa conectata la un "put" din gradina si astfel a aparut aceasta fantana ornamentala.
   Practic, o teava de 1 1/2 toli, de vreo 8m (adaugata din 2 in 2m prin sudura si intarita cu platbanda de-a lungul tevii) la care s-a sudat un varf si a fost gaurita cu burghiu de 8mm de jur imprejur, pe o lungime de 2m a fost batuta in gradina. Berbecul de batut a fost o teava putin mai larga, cu manere si ingreunata cu o bucata de sina, manevrata sus-jos de doi oameni. Pe la 6m se auzea cum incepe sa se umple cu apa.
   In teava batuta am introdus o alta teava, de polipropilena (neagra) pentru apa, cu un sorb prevazut cu supapa iar la capatul acesteia am atasat o pompa de apa asemanatoare cu ACEASTA
   Dupa cum se vede, galeata este decorativa dar roata se invarte pe un cui (piron) in timp ce axul este fix. Partea din fata a fantanii este practic o usa cu balamale si se inchide cu un carlig.

   In interior se afla pompa conectata la curent si la furtunul de udat (sau cu care se umple piscina gonflabila, iazul sau un rezervor de 1mc ce va fi folosit vara la udatul florilor, ca sa nu fie prea rece apa).

   Din cauza ca "putul" era prea spre interiorul gradinii, am sapat un sant si am scos teava de polipropilena mai in spate, in interiorul fantanii. Peste santulet am amplasat dala de beton. "In fantana" se poate decora cu ghivece sau jardiniere cu flori, cactusi, plante aromatice...


   Tot ansanblul se va fixa dupa ce voi turna 4 "samburi" de beton sub picioarele fantanii.
ATENTIE!!! totul e prevazut ca pe perioada de iarna, pompa sa poata fi deconectata si pusa la pastrare pana in primavara cand nu va mai exista pericolul ca apa sa inghete in ea. In primavara pompa se amorseaza si isi poate relua "atributiile de serviciu".

 

vineri, 11 ianuarie 2013

Iaz de gradina - KOI POND

...sau GARDEN POND...

   Din nou un mic hand-made pentru cei fara stare in fata televizorului...
Pe o suprafata betonata (deja existenta) si putin inclinata spre coltul actualei cascade, am zidit cu mortar patru randuri de caramida recuperata din demolarea unui zid interior al casei.


   A doua zi am lipit piatra de rau cu Adeziv CM19, avand grija sa nu se murdareasca prea tare "fata" pietrei si rosturile. Pe masura ce se cladesc pietrele ar fi bine sa stergeti suprafata acestora cu un burete umed. Dupa ce se intareste adezivul, nu mai poate fi indepartat decat cu peria de sarma (prinsa pe masina de gaurit).


   Pe interiorul iazului am tras un strat subtire de tencuiala, am "capitonat" cu linoleum (ca sa fie mai sigur) iar apoi am pozitionat folia speciala pentru iaz si am lipit cu silicon Moment Fix marginea superioara.
Rosturile au fost umplute cu chit de rost aquastatic, pentru gresie, cu ajutorul unei pensule. Stergeti mereu dupa citeva minute de la aplicare, in functie de vascozitatea materialului cu care lucrati.


   Acum "cascada": are dublu rol, de a forma o cadere de apa si de a masca pompa si furtunul (la interior) si de a masca si proteja prizele de curent (neaparat cu protectie) necesare pompei si iluminatului subacvatic.
Nu se vede in poze (mea culpa) dar pietrele cascadei depasesc in exterior zidul iazului si formeaza un mic acoperis (in genul unei surplombe - pentru cataratori) in exteriorul coltului zidit. Sub aceasta iesire se afla o trecere, zidita in jurul unei tevi PVC de 50mm pe unde trece cablul pompei si al reflectorului, iar in caz de nevoie se poate scoate furtunul de refulare din pompa, atunci cand se doreste o golire cu ajutorul acesteia. 
   

   Pompa submersibila este amplasata sub cascada iar furtunul trece prin cele doua etaje si intra in ulcior. Acesta l-am gaurit cu burghiul pentru beton (cu mare grija) si a fost lipit cu adeziv pentru piatra.
   Nuferii sunt deocamdata artificiali, dar era nevoie de ei pentru a crea umbra si protectie pentru cei 2 carasei, care sper ca la vara sa mai primeasca niste fratiori. Pe timpul iernii stau intr-un acvariu in casa, datorita adancimii prea mici a iazului.
   Umplerea cu apa se face dintr-un put forat in gradina, se aseaza plantele iar dupa cateva zile se pot introduce si pestii . 

Dar despre ciclarea apei, schimbare, alge verzi si brune, curatare si intretinere, plante utile, boli etc....intr-un post viitor...sau raspund punctual celor care doresc astfel de informatii.

UPDATE 2014:


miercuri, 9 ianuarie 2013

Balansoar de gradina 2

Un alt model de balansoar...

De aceasta data este facut din "corni" de 8x8cm

Este suflat cu pistolul, cu ecolac nuanta cires.

Apoi decorat cu ghivece suspendate...

Odihna placuta...

Un alt model la Balansoar de gradina (leagan), cu dimensiunile.

marți, 8 ianuarie 2013

Motor masina de spalat - reutilizare

Washing machine two speed electric motor

Un circular de masa folosind acest tip de motor puteti vedea AICI

Am gasit acest articol pe http://www.emil.matei.ro/mms.php si cred ca e foarte util pentru "practicantii" de bricolaje. Sper sa nu se supere autorul, dar personal am ocolit multe bricolaje din cauza ca nu stiam cum sa conectez condensatorul pe motor...si nici nu stiam ca are 2 viteze(destul de rezonabile fata de un flex).

sursa: http://www.emil.matei.ro/mms.php&nbsp

"Din punctul de vedere al numarului de infasurari bobinate pe stator, motoarele de inductie de curent alternativ se clasifica in general in doua mari categorii:
  • Motoare de inductie monofazate
  • Motoare de inductie trifazate
Infasurarilor bobinate pe stator li se datoreaza generarea campului magnetic invartitor care pune in miscare rotorul.
Daca la motorul de inductie trifazat campul magnetic invartitor este creat in mod natural in stator, datorita insasi naturii alimentarii, fiind singurul tip care se bucura de acest avantaj, nu la fel stau lucrurile in cazul motorului de inductie de curent alternativ monofazat, care, pentru crearea campului magnetic invartitor necesita componente auxiliare.
Comparativ cu celelalte tipuri existente in exploatare, motorul de inductie monofazat este probabil cel mai raspandit acolo unde nu este disponibila o retea trifazata de alimentare, prezentand o serie de avantaje: ieftin, fiabil, cheltuieli minime cu mentenanta.
Toate motoarele de inductie monofazate au clasicul rotorul de tip "colivie de veverita" (in scurtcircuit).
Alimentand statorul cu tensiunea alternativa monofazata, curentul produce un camp magnetic pulsatoriu, care nu poate genera cuplul necesar rotatiei, rotorul va vibra dar nu se va roti, astfel ca fi necesar un mecanism auxiliar de pornire.
Mecanismul auxiliar de pornire al motorului de inductie monofazat include in majoritatea cazurilor o infasurare auxiliara bobinata pe stator, cunoscuta popular sub denumirea de "bobina ajutatoare".
Aceasta infasurare de pornire poate avea in serie un condensator si/sau un contact centrifugal care o deconecteaza dupa pornire, la atingerea a 75% din turatia nominala a motorului. Exista mai multe tipuri de astfel motoare monofazate care difera in ceea ce priveste mecanismul de pornire, unul din acestea fiind cel din prezenta aplicatie, motorul PSC (Permanent Split Capacitor).
Acest motor are un condensator conectat permanent in serie cu infasurarea de pornire, ceea ce face ca aceasta sa devine infasurare auxiliara odata ce rotorul a atins turatia nominala. Intrucat condensatorul trebuie proiectat pentru functionare continua si nu doar pentru pornire, acesta nu poate produce efectul clacicului condenasator de pornire (cuplu de la 200% la 400% din cuplul maxim), cuplul de pornire al motorului PSC este relativ mic, de la 30% la 150% din cuplul maxim. Astfel, motorul PSC are curentul de pornire redus, uzual mai mic de 200% din curentul maxim, ceea ce-l face excelent pentru aplicatii cu porniri/opriri dese. Are o serie de avantaje, poate fi proiectat pentru un randament optim si un factor de putere ridicat la sarcina maxima, este considerat cel mai fiabil dintre motoarele monofazate, in principal datorita faptului ca nu necesita contact centrifugal de pornire.


Un astfel de motor este si cel care echipeaza masinile de spalat automate din generatia cunoscutelor "Automatic"-Cugir, intalnit in multe alte masini similare, in care este inserat prin intermediul unei cuple standard cu 5 contate de tip papuc Faston 6.3mm.


O schema tipica de conectare a acestui motor intr-o masina de spalat automata, comanda acestuia fiind realizata prin intermediul unui programator electromecanic este urmatoarea:

Motoarele recuperate de la astfel de masini iesite din uz pot fi reutilizate intr-o serie de alte aplicatii, fiind bine cunoscuta fiabilitatea acestora.Daca elementul prin care se conecteaza intr-un montaj de automatizare nu este un programator, cum este cazul destinatiei initiale, se pot imagina cateva scheme simple care sa permita atat pornirea-oprirea, protectia, selectia turatiei dorite, cat si schimbarea sensului de rotatie daca este cazul, cu componente montate intr-un mic tablou electric, eventual portabil.

Urmatoarea schema utilizeaza contactoare de curent alternativ si asigura selectarea celor 2 turatii, cu interblocarea comenzilor. Fiecare din cele 2 contactoare trebuie sa aiba cate 4 contacte, respectiv 3 contacte normal-deschis si 1 contact normal-inchis.
Se prezinta in continuare o varianta care utilizeaza contactoare avand contacte numai de tipul normal-deschis. Sunt necesare doua contactoare avand fiecare cate trei astfel de contacte, schema fiind urmatoarea:
Selectarea turatiei se face cu comutatorul S3 de tip SPDT (single pole, double throw switch). Ca mod de lucru, mai intai se fixeaza acest comutator pe una din pozitiile "LENT" sau "RAPID", in functie de turatia dorita, 420 sau 2840 rotatii pe minut. Vor fi astfel selectate unul din contactoarele K1, K2. Apoi se apasa butonul S2 ("START"), efectul fiind cuplarea contactorului selectat. Odata contactorul cuplat, acesta se automentine si dupa eliberarea butonului S2, datorita contactului montat in paralel cu acest buton. Celelalte 2 contacte introduc in circuit infasurarile corespunzatoarele ale motorului, respectiv configuratia 12 poli - 420 rot/min cuplata de catre K1 (bornele 3 si 6 ale mufei), sau configuratia 2 poli - 2840 rot/min cuplata de catre K2(bornele 2 si 5 ale mufei). Borna 4 a mufei de cuplare a motorului este comuna pentru ambele turatii, astfel ca aceasta e cuplata permanent fara a fi conditionata de contactele contactoarelor.
Schema este conceputa astfel incat trecerea de la o turatie la alta nu e posibila fara intreruperea tensiunii de alimentare a motorului. Daca de exemplu, S3 este pe pozitia "LENT" si in timpul functionarii se actioneaza comutatorul S3 pentru trecerea pe pozitia "RAPID", pe durata de zbor a contactului intre cele 2 pozitii alimentarea bobinei contactorului K1 se intrerupe, contactele acestuia se deschid, tensiunea de alimentare nu se mai aplica motorului, deschizandu-se in acelasi timp si contactul de automentinere. Pentru repornirea motorului va trebui din nou apasat butonul S2.
Oprirea normala sau de avarie se face apasand butonul S1 de tipul cu revenire, avand un contact normal inchis."

sursa: http://www.emil.matei.ro/mms.php

...o schema mai pe inteles sa zicem...
Pentru schimbarea sensului de rotatie se schimba 3 cu 6 intre ele.
La fel si pentru 2 cu 5, la alta viteza de rotatie.
Schema se refera la mufa de pe motor.
Firul galben-verde(masa) de pe condensator se poate pastra, celelalte fire se taie, daca exista.