duminică, 13 ianuarie 2013

Fantana de gradina - garden well

...sau FANTANA CU ROATA...
   Toata operatiunea a pornit de la nevoia de a proteja o pompa de apa conectata la un "put" din gradina si astfel a aparut aceasta fantana ornamentala.
   Practic, o teava de 1 1/2 toli, de vreo 8m (adaugata din 2 in 2m prin sudura si intarita cu platbanda de-a lungul tevii) la care s-a sudat un varf si a fost gaurita cu burghiu de 8mm de jur imprejur, pe o lungime de 2m a fost batuta in gradina. Berbecul de batut a fost o teava putin mai larga, cu manere si ingreunata cu o bucata de sina, manevrata sus-jos de doi oameni. Pe la 6m se auzea cum incepe sa se umple cu apa.
   In teava batuta am introdus o alta teava, de polipropilena (neagra) pentru apa, cu un sorb prevazut cu supapa iar la capatul acesteia am atasat o pompa de apa asemanatoare cu ACEASTA
   Dupa cum se vede, galeata este decorativa dar roata se invarte pe un cui (piron) in timp ce axul este fix. Partea din fata a fantanii este practic o usa cu balamale si se inchide cu un carlig.

   In interior se afla pompa conectata la curent si la furtunul de udat (sau cu care se umple piscina gonflabila, iazul sau un rezervor de 1mc ce va fi folosit vara la udatul florilor, ca sa nu fie prea rece apa).

   Din cauza ca "putul" era prea spre interiorul gradinii, am sapat un sant si am scos teava de polipropilena mai in spate, in interiorul fantanii. Peste santulet am amplasat dala de beton. "In fantana" se poate decora cu ghivece sau jardiniere cu flori, cactusi, plante aromatice...


   Tot ansanblul se va fixa dupa ce voi turna 4 "samburi" de beton sub picioarele fantanii.
ATENTIE!!! totul e prevazut ca pe perioada de iarna, pompa sa poata fi deconectata si pusa la pastrare pana in primavara cand nu va mai exista pericolul ca apa sa inghete in ea. In primavara pompa se amorseaza si isi poate relua "atributiile de serviciu".

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu