vineri, 10 octombrie 2014

Nucul, altoire si butasire

 Nucul -  Juglans regia L.

 Despre nuci și proprietățile lor economice a auzit toată lumea. 
 De la frunze și fructe până la lemnul de nuc, totul se poate folosi în gospodăriile noastre.

 Frunzele de nuc sunt o parte importantă a medicinei naturistei românești, dat fiind faptul că sunt ticsite cu substanțe cu proprietăți uimitoare. În frunzele de nuc se regăsesc taninuri elagice, plus o varietate de derivați de naftochinona, cărora li se adaugă acidul cafeic, acidul ascorbic, glicozidele flavonice, p-cumaricul și o cantitate redusă de ulei volatil.
 
 Pentru că proprietățile lor benefice să fie resimțite la cel mai înalt nivel, frunzele de nuc se culeg tinere, la începutul verii, fără codiță. Ulterior, trebuie puse la uscat într-un spațiu răcoros și bine ventilat, după ce au fost rupte în prealabil. Când frunzele de nuc devin friabile, pot fi adunate și depozitate în săculeți de pânză ori de hârtie pentru utilizări ulterioare.
 
 Tratament cu frunze de nuc pentru păr
  Frunzele de nuc pot fi folosite cu succes ca tratament împotriva căderii părului, dar și pentru a colora discret părul șaten, căruia îi conferă o strălucire arămie aparte.
 Tratamentul pentru podoaba capilară implică folosirea frunzelor de nuc verzi, proaspete. Adaugă 5 litri de apa într-o oală, după care pune 5 mâini de frunze verzi de nuc și dă la fiert.
  Fiertura obținută sa lasă la răcit și se aplică după spălarea părului, lăsând-o să acționeze în special la rădăcini. Ulterior, părul trebuie lăsat să se usuce fără foehn.
 
 Tratament cu frunze de nuc pentru ten
 Infuzia de frunze de nuc este un ajutor de nădejde în îngrijirea tenului gras. Dacă ești posesoarea unui astfel de ten și îți dorești să reglezi producția de sebum și să calmezi roșeața și iritațiile, pregătește o infuzie de frunze de nuc.
 Adaugă 4 linguri de frunze uscate de nuc la 250 ml de apă fierbinte și lasă la infuzat preț de câteva minute. Soluția obținută se aplică, după răcire, pe ten.
 
 Ceai de frunze de nuc pentru sănătatea digestivă
 Infuzia de frunze de nuc are o influență pozitivă asupra sistemului digestiv, contribuind la îmbunătățirea digestiei, dar și la tratarea unei palete largi de afecțiuni.
 Pregătește infuzia adăugând 1 linguriță de frunze la 250 ml apă clocotită. Acoperă cana și lasă la infuzat timp de 10 minute. Se recomandă consumul a 2-3 căni de infuzie de frunze de nuc pe zi.
 Ceaiul poate fi folosit ca adjuvant în tratamentul enteritei, gastritei și a inflamațiilor intestinale, acționând și ca un antidiareic eficient.
 
  Infuzia de frunze de nuc este utilă în diabetul zaharat, hepatite, icter, candidoze, leucoree, rahitism, intoxicații cu metale grele, incontinență urinară.
  De asemenea, decoctul de frunze de nuc poate fi folosit pentru a trata arsurile solare, dar și alte probleme ale pielii, precum dermatită, acneea, eczemele și furunculozele. 

  Iată și un filmuleț despre altoirea nucului și producerea de portaltoi pentru nuci.



2 comentarii:

  1. Nucul cu beneficiile lui sunt si aici la tine.Stiam cateva,dar am invatat mai multe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La cate avem pe cap, e bine sa stim ca avem de unde ne aminti, cand avem nevoie.
      O zi frumoasa!

      Ștergere